24 Haziran 2017 Cumartesi

KAHVE İLE İLGİLİ 10 GERÇEK...

Kahve hayatımıza gireli 11 asır oldu ancak hâlâ kahve ile ilgili bilmediğimiz birçok şey var. Şimdi size kahve ile ilgili çok yaygın olmayan gerçeklerden 10 tanesini sunacağız.

1. Kahve 9. yy'da Etiopya'da bir keçi çobanı tarafından bulunmuştur. Aslına bakarsanız kahveyi bulan teknik olarak keçiler olmuştur.

2. Aslında kahve ağaçları 10 metreye kadar büyüyebilir ancak daha rahat hasat için 300 cm boyunda kalmaları sağlanır.

3. Dünyanın en çok kahve tüketen ülkeleri Finlandiya, İsveç, Norveç ve Danimarka'dır.

4. Hazır kahve (Instant Coffee) 1906'da George C. Washington tarafından bulunmuştur.

5. Kahve aynı zamanda nemlendirici ve gübre olarak da kullanılır.

6. Dünyanın en pahalı kahvelerinden olan Black Ivorykahve çekirdeklerinin fil dışkısından ayıklanıp tüketime hazır hale getirilmesiyle oluşur.

7. Kahve petrolden sonra ticareti en çok yapılan üründür. 

 

8. Dünyada her gün 1 milyar 400 milyon fincan kahve tüketilmektedir.

9. Dünya kahve endüstrisinde yaklaşık 25 milyon insan çalışmaktadır.

10. Aromalı kahveler ilk olarak 1970'li yıllarda A.B.D'de ortaya çıkmıştır.

 

 

 

www.kahveciniz.com

 

www.kahvekahve.com

KAHVE İLE İLGİLİ 10 GERÇEK...

Kahve hayatımıza gireli 11 asır oldu ancak hâlâ kahve ile ilgili bilmediğimiz birçok şey var. Şimdi size kahve ile ilgili çok yaygın olmayan gerçeklerden 10 tanesini sunacağız.

1. Kahve 9. yy'da Etiopya'da bir keçi çobanı tarafından bulunmuştur. Aslına bakarsanız kahveyi bulan teknik olarak keçiler olmuştur.

2. Aslında kahve ağaçları 10 metreye kadar büyüyebilir ancak daha rahat hasat için 300 cm boyunda kalmaları sağlanır.

3. Dünyanın en çok kahve tüketen ülkeleri Finlandiya, İsveç, Norveç ve Danimarka'dır.

4. Hazır kahve (Instant Coffee) 1906'da George C. Washington tarafından bulunmuştur.

5. Kahve aynı zamanda nemlendirici ve gübre olarak da kullanılır.

6. Dünyanın en pahalı kahvelerinden olan Black Ivorykahve çekirdeklerinin fil dışkısından ayıklanıp tüketime hazır hale getirilmesiyle oluşur.

7. Kahve petrolden sonra ticareti en çok yapılan üründür. 

 

8. Dünyada her gün 1 milyar 400 milyon fincan kahve tüketilmektedir.

9. Dünya kahve endüstrisinde yaklaşık 25 milyon insan çalışmaktadır.

10. Aromalı kahveler ilk olarak 1970'li yıllarda A.B.D'de ortaya çıkmıştır.

 

 

 

www.kahveciniz.com

 

www.kahvekahve.com

FİLTRE KAHVE MAKİNASI ALMAK İSTEYENLER İÇİN İPUÇLARI

Filtre kahve makinaları ev kullanımı için de ofis kullanımı için de oldukça uygun bir kahve hazırlama seçeneğidir. Çok miktarda kahve demleyebilme, kahveyi daha uzun sure sıcak tutabilme, bazı makinalarda zaman ayarı ile istediğimiz saate kahvenin hazır olması bu makinaların kullanımını arttıran faktörlerdir.

 

Yaygın olarak kullanılan filtre kahve makinaları ile ilgili olarak size bazı ipuçları vermemize ne dersiniz?

 

1. Eğer sabahları mis gibi kahve kokusu ile uyanmak istiyorsanız zaman ayarlı kahve makinalarını tercih edin. Geceden makinayı kurun, sabah siz kalktığınızda kahveniz hazır olsun.

 

2. Kahve makinanızı belli aralıklarla temizlemeniz gerekir. Kahve ekipmanlarını temizlemek için üretilmiş solüsyonlardan faydalanabilirsiniz.

 

3. Filtre kahve makinalarında sabit filtre yerine tek kullanımlık kâğıt filtreler daha pratik olmaktadır. Çünkü sabit filtrelerin temizliğini her defasında çok dikkatli yapmak gerekir. Aksi takdirde filtrede yapışmış olan kahve kalıntısı bir sonraki kahveyi acılaştıracaktır. Bunun en pratik çözümü ise tek kullanımlık filtre kağıdı kullanmaktır.

 

4. Filtre kahve makinasi seçerken kahvenin dolduğu karafın cam olması tercih sebebidir. Hem daha sağlıklıdır hem de temizlemesi daha kolay olacaktır.

 

5. Kahveyi sıcak tutma özelliği filtre kahve makinalarının en temel özelliklerindendir. Ancak karafın altından ısıtmalı olanlar da vardır, tıpkı bir termos gibi karafın kendisini ısıtarak kahveyi sıcak tutan makinalar da vardır. Burada tercih karafın cam olup olmaması ve fiyata göre değişecektir.

 

6. Kahve makinalari çok çeşitlidir ve fiyatları da özelliklerine göre azalır veya artar. Filtre kahve yapmakla beraber, espresso yapabilen, süt köpürtebilen makinalar da vardır.

 

7. Kahve makinaları modelleri arasında kendi kendine kapanan makinalar da vardır. Eğer makinayı kapatmayı unuturum endişesi taşıyorsanız bu modelleri tercih etmeniz uygun olacaktır.

 

 

 

www.kahveciniz.com

www.kahvekahve.com

FİLTRE KAHVE MAKİNASI ALMAK İSTEYENLER İÇİN İPUÇLARI

Filtre kahve makinaları ev kullanımı için de ofis kullanımı için de oldukça uygun bir kahve hazırlama seçeneğidir. Çok miktarda kahve demleyebilme, kahveyi daha uzun sure sıcak tutabilme, bazı makinalarda zaman ayarı ile istediğimiz saate kahvenin hazır olması bu makinaların kullanımını arttıran faktörlerdir.

 

Yaygın olarak kullanılan filtre kahve makinaları ile ilgili olarak size bazı ipuçları vermemize ne dersiniz?

 

1. Eğer sabahları mis gibi kahve kokusu ile uyanmak istiyorsanız zaman ayarlı kahve makinalarını tercih edin. Geceden makinayı kurun, sabah siz kalktığınızda kahveniz hazır olsun.

 

2. Kahve makinanızı belli aralıklarla temizlemeniz gerekir. Kahve ekipmanlarını temizlemek için üretilmiş solüsyonlardan faydalanabilirsiniz.

 

3. Filtre kahve makinalarında sabit filtre yerine tek kullanımlık kâğıt filtreler daha pratik olmaktadır. Çünkü sabit filtrelerin temizliğini her defasında çok dikkatli yapmak gerekir. Aksi takdirde filtrede yapışmış olan kahve kalıntısı bir sonraki kahveyi acılaştıracaktır. Bunun en pratik çözümü ise tek kullanımlık filtre kağıdı kullanmaktır.

 

4. Filtre kahve makinasi seçerken kahvenin dolduğu karafın cam olması tercih sebebidir. Hem daha sağlıklıdır hem de temizlemesi daha kolay olacaktır.

 

5. Kahveyi sıcak tutma özelliği filtre kahve makinalarının en temel özelliklerindendir. Ancak karafın altından ısıtmalı olanlar da vardır, tıpkı bir termos gibi karafın kendisini ısıtarak kahveyi sıcak tutan makinalar da vardır. Burada tercih karafın cam olup olmaması ve fiyata göre değişecektir.

 

6. Kahve makinalari çok çeşitlidir ve fiyatları da özelliklerine göre azalır veya artar. Filtre kahve yapmakla beraber, espresso yapabilen, süt köpürtebilen makinalar da vardır.

 

7. Kahve makinaları modelleri arasında kendi kendine kapanan makinalar da vardır. Eğer makinayı kapatmayı unuturum endişesi taşıyorsanız bu modelleri tercih etmeniz uygun olacaktır.

 

 

 

www.kahveciniz.com

www.kahvekahve.com

Ice Mocha Nasıl Yapılır?






         Yaz geldi soğuk buzlu kahvelerin sezonu da açıldı. Peki kahve dükkanlarında veya kafelerde çok şık sunumlarla içtiğiniz bu kahveleri evinizde de istediğiniz zaman aynı tatta ve şık bir sunumla içebileceğinizi biliyor musunuz?Bugün sizinle Ice Mocha yapacağız. Bildiğiniz üzere mocha espresso bazlı, kahve tadını çikolata tadı ile buluşturan nefis bir içecektir. Beyaz çikolata ile yapıldığında White Chocolate Mocha adını alır. Yaz dönemlerinde ise buzlu mocha daha çok tercih edilmektedir.Haydi Ice Mocha yapmaya başlayalım.Öncelikle 60 ml. double shot espressoya ihtiyacımız olacak. Eğer evinizde espresso makinası veya moka pot gibi espresso ekipmanlarınız yoksa, koyu bir filtre kahve; filtre kahve makinanız da yoksa, granül kahveyi çok az suda eritmek suretiyle oluşturduğunuz koyu bir kahve de iş görür. Ancak sadece espresso ile yapılan mocha gerçek mocha olacaktır, unutmayın. Diğer malzemeler ise evinizde olan malzemeler; 25.gr toz kakao, 250 ml. süt ve buz. Süslemek için ise çikolata dekor sosu ve/veya krem şanti kullanabilirsiniz.Önce buzları ve sütü blender haznesine alıyoruz. Daha sonra toz kakaoyu ve en son da espressoyu ekleyip karışıyoruz. Sunum bardağımıza almadan önce çikolata sosunu bardağın iç kısmına sıkıyoruz. Daha sonra mocha karışımını bardağa doldurup üzerine krema ve onun üzerine de çok az daha çikolata sosu sıkıp servis ediyoruz. Ancak kalorisi daha az bir içecek tercih ederseniz çikolata sosu ve kremayı kullanmayabilirsiniz. Bu soğuk içeceğin tadı kendi başına da olay zaten...

 

 

 

www.kahveciniz.com

www.kahvecilerim.com





www.kahveciniz.com.tr

Ice Mocha Nasıl Yapılır?






         Yaz geldi soğuk buzlu kahvelerin sezonu da açıldı. Peki kahve dükkanlarında veya kafelerde çok şık sunumlarla içtiğiniz bu kahveleri evinizde de istediğiniz zaman aynı tatta ve şık bir sunumla içebileceğinizi biliyor musunuz?Bugün sizinle Ice Mocha yapacağız. Bildiğiniz üzere mocha espresso bazlı, kahve tadını çikolata tadı ile buluşturan nefis bir içecektir. Beyaz çikolata ile yapıldığında White Chocolate Mocha adını alır. Yaz dönemlerinde ise buzlu mocha daha çok tercih edilmektedir.Haydi Ice Mocha yapmaya başlayalım.Öncelikle 60 ml. double shot espressoya ihtiyacımız olacak. Eğer evinizde espresso makinası veya moka pot gibi espresso ekipmanlarınız yoksa, koyu bir filtre kahve; filtre kahve makinanız da yoksa, granül kahveyi çok az suda eritmek suretiyle oluşturduğunuz koyu bir kahve de iş görür. Ancak sadece espresso ile yapılan mocha gerçek mocha olacaktır, unutmayın. Diğer malzemeler ise evinizde olan malzemeler; 25.gr toz kakao, 250 ml. süt ve buz. Süslemek için ise çikolata dekor sosu ve/veya krem şanti kullanabilirsiniz.Önce buzları ve sütü blender haznesine alıyoruz. Daha sonra toz kakaoyu ve en son da espressoyu ekleyip karışıyoruz. Sunum bardağımıza almadan önce çikolata sosunu bardağın iç kısmına sıkıyoruz. Daha sonra mocha karışımını bardağa doldurup üzerine krema ve onun üzerine de çok az daha çikolata sosu sıkıp servis ediyoruz. Ancak kalorisi daha az bir içecek tercih ederseniz çikolata sosu ve kremayı kullanmayabilirsiniz. Bu soğuk içeceğin tadı kendi başına da olay zaten...

 

 

 

www.kahveciniz.com

www.kahvecilerim.com





www.kahveciniz.com.tr

Sevdiğim Kahvenin Tadını Nasıl Anlatırım?

 

 

 

Sevdiğimiz kahve tadını tanımlamakta zorluk çekebiliriz. Ancak kahve ile ilgili terimleri bildigimiz takdirde sevdiğimiz veya sevmediğimiz kahveleri çok rahat bir şekilde ifade edebilir veya kahve satın alırken özelliklerinden nasıl bir tada sahip olduğunu anlayabiliriz.

Aroma: Aroma, kahvenin demlendikten sonra verdiği kokudur. Çiçeksi, meyvemsi, fındıksı, topraksı, baharatlı veya çikolata gibi ifadelerle bu kokuyu ifade edebiliriz. İçmeden önce kahvenizi önce koklayın ve bu kokuyu kahveyi tattıktan sonraki tadı ile birleştirmeye çalışın.

Gövde (Body): Kahvenin ağzınızda hissettirdikleri. Gövdeli bir kahve kremalı ve ağır olacaktır.

Bitiş (Finish): After taste de denir. Kahveyi yuttuktan sonra ağızda bıraktığı tattır. Fındıksı, çikolatalı, baharatlı şeklinde ifade edilebilir.

Asitide: En temel olarak kahvenin ekşiliğidir diyebiliriz.Yüksek asidite kahveye kötü bir tat verir.

Kavurma (Roast): Henüz yeşil olan kahve çekirdeklerinin ısı ile içilebilir kıvama gelmesidir. Kahveye aroma ve tat katan en önemli işlemlerden biridir. Light roast, medium roast veya dark roast şeklinde ifade edilebilir.

Denge (Balance): Dengeli bir kahvede yukarıdaki tüm özellikler birarada olur. Sertlik: Kahvenin sertliği kahvenin kavurma profili ve demlerken kullandığımız kahve-su oranı ile kişinin damak zevkine göre ayarlanabilir.

 

 

www.kahveciniz.com

 

 

www.kahveciniz.com.tr                                       www.kahvecilerim.com