30 Haziran 2017 Cuma

İtanlayan Mucizesi Espressooo...

Espresso basınç uygulama yöntemi ile hızlı bir şekilde elde edilen yoğun bir kahvedir. Italyan kahvesi olarak da bilinir. Espresso kelimesin 'hızlı' ve 'basınç' kelimelerinin bir birleşimi olduğu söylenir. Espresso Italya'da genelde yemek sonrası tercih edilir. Tek başına tüketilebilecegi gibi Americano veya Mocha gibi espresso bazlı tüm kahvelerin de ana maddesidir. Bu tür kahvelerde 1 shot, 2 shot gibi kahvemizin içinde ne kadar espresso istediğimizi belirtebiliriz. Shot sayısı arttıkça kahve yoğunluğu ve tadı artacaktır. 

Ristretto bir Italyan kahvesidir. Daha az su kullanmak suretiyle elde edilmiş koyu bir espressodur. Dolayısıyla tadı espressodan daha yoğundur. Espresso bazlı kahvelerde 1 shot espresso yerine double shot ristretto da kullanılabilir. Tabi bu ölçüler damak tadına göre değişiklik gösterecektir.

Moka Pot Italyan Alfonso Bialetti tarafından bulunan dünyaca ünlü bir espresso cezvesidir. Ocak üstü kullanımı espresso yapımını elverişli hale getirir. Bialetti markası tarafından üretilen moka pot ile espresso ve espresso bazlı kahve türlerini evinizde rahatlıkla yapabilirsiniz...

Yaz geliyor, havalar ısınıyor. Kahve seviyoruz, dondurma seviyoruz. Peki neden ikisi bir arada olmasın. Sade dondurma üzerine sıcak espresso döküyoruz ve enfes bir tatlı ortaya çıkıyor. Kimileri buna içecek de diyor. Ne denirse densin, sen hâlâ affogato denemediysen bu lezzete daha fazla geç kalma kahvesever! İşte affogato! Kaymaklı dondurma üzerine 1 shot kaliteli espresso... Dondurması sizden espressosu bizden..

 

 

 

www.kahveciniz.com

www.kahvekahve.com

İtanlayan Mucizesi Espressooo...

Espresso basınç uygulama yöntemi ile hızlı bir şekilde elde edilen yoğun bir kahvedir. Italyan kahvesi olarak da bilinir. Espresso kelimesin 'hızlı' ve 'basınç' kelimelerinin bir birleşimi olduğu söylenir. Espresso Italya'da genelde yemek sonrası tercih edilir. Tek başına tüketilebilecegi gibi Americano veya Mocha gibi espresso bazlı tüm kahvelerin de ana maddesidir. Bu tür kahvelerde 1 shot, 2 shot gibi kahvemizin içinde ne kadar espresso istediğimizi belirtebiliriz. Shot sayısı arttıkça kahve yoğunluğu ve tadı artacaktır. 

Ristretto bir Italyan kahvesidir. Daha az su kullanmak suretiyle elde edilmiş koyu bir espressodur. Dolayısıyla tadı espressodan daha yoğundur. Espresso bazlı kahvelerde 1 shot espresso yerine double shot ristretto da kullanılabilir. Tabi bu ölçüler damak tadına göre değişiklik gösterecektir.

Moka Pot Italyan Alfonso Bialetti tarafından bulunan dünyaca ünlü bir espresso cezvesidir. Ocak üstü kullanımı espresso yapımını elverişli hale getirir. Bialetti markası tarafından üretilen moka pot ile espresso ve espresso bazlı kahve türlerini evinizde rahatlıkla yapabilirsiniz...

Yaz geliyor, havalar ısınıyor. Kahve seviyoruz, dondurma seviyoruz. Peki neden ikisi bir arada olmasın. Sade dondurma üzerine sıcak espresso döküyoruz ve enfes bir tatlı ortaya çıkıyor. Kimileri buna içecek de diyor. Ne denirse densin, sen hâlâ affogato denemediysen bu lezzete daha fazla geç kalma kahvesever! İşte affogato! Kaymaklı dondurma üzerine 1 shot kaliteli espresso... Dondurması sizden espressosu bizden..

 

 

 

www.kahveciniz.com

www.kahvekahve.com

Ekipmanına Göre Filtre Kağıdı

1) Filtre kahve makinaları için

En yaygın olarak kullanılan filtre kağıdıdır. Beyaz ve ağartılmamış kağıt şeklinde satılır. Koni şeklinde üretildiği gibi yuvarlak, katlamaya hazır şeklinde de üretilmiştir. Tek kullanımlıktır.

2) Chemex için

Chemex için kullanılan filtre kağıdı, filtre kahve makinası için kullanılandan daha kalındır. Yuvarlak, katlamaya hazır şekilde üretilmiştir. Ancak aynı zamanda koni şeklinde olanları da vardır.

3) Hario V60 için

01 ve 02 olmak üzere iki boyu vardır. Chemex filtre kağıdından daha küçüktür ve incedir. Koni şeklinde üretilir.

4) Aeropress için

Aeropress filtre kağıdı en küçük filtre kağıdıdır. Aeropressin çapı kadar küçük bir daire şeklindedir.

 

 

www.kahvekahve.com

 

www.kahveciniz.com.tr

 

www.kahveciniz.com

Ekipmanına Göre Filtre Kağıdı

1) Filtre kahve makinaları için

En yaygın olarak kullanılan filtre kağıdıdır. Beyaz ve ağartılmamış kağıt şeklinde satılır. Koni şeklinde üretildiği gibi yuvarlak, katlamaya hazır şeklinde de üretilmiştir. Tek kullanımlıktır.

2) Chemex için

Chemex için kullanılan filtre kağıdı, filtre kahve makinası için kullanılandan daha kalındır. Yuvarlak, katlamaya hazır şekilde üretilmiştir. Ancak aynı zamanda koni şeklinde olanları da vardır.

3) Hario V60 için

01 ve 02 olmak üzere iki boyu vardır. Chemex filtre kağıdından daha küçüktür ve incedir. Koni şeklinde üretilir.

4) Aeropress için

Aeropress filtre kağıdı en küçük filtre kağıdıdır. Aeropressin çapı kadar küçük bir daire şeklindedir.

 

 

www.kahvekahve.com

 

www.kahveciniz.com.tr

 

www.kahveciniz.com

Kahve Demlenir mi?

Brewing demleme işlemine verilen isimdir ve birçok kahve demleme yöntemi vardır. Kahveyi iyi bir şekilde demleme kahvenin tadının ve kendine has aromaların ortaya çıkmasını sağlar. Ancak iyi bir demleme işlemi bir çok değişkene bağlıdır. Kahve çekirdeklerinin kalitesi, kavurma, öğütme ve nihayetinde demleme bizim o bir fincan kahveden aldığımız lezzetin adımlarıdır.

Pour over, öğütülmüş kahve üzerine sıcak suyu yavaşça dökmek suretiyle kahvenin demlenmesi yöntemidir. Başarılı bir pour over demlemede kahvenin hangi kalınlıkta öğütüldüğü, suyun sıcaklığı, demleme süresi gibi etkenler büyük önem taşır. Pour over, size kahvenin tadı ve aroması üzerinde kontrol sağlayan bir yöntem olması ile ön plana çıkar. Pour over yöntemi ile kahve demlemek için belli ekipmanlar kullanılır.

Cold brew, yani soğuk demleme sıcak yaz günlerinde içilebilecek en nefis kahvelerden biridir. Cold brew yöntemi ile kahve demlerken sıcak yerine soğuk su kullanıldığı için kahvenin aromasını ve tadını vermesi, yani demlenmesi 12 saati bulur. Japanese cold brew, yani Japon soğuk demleme yönteminde ise kahve demlemek için kullanılan su miktarının yarısı buz olarak yarısı sıcak su olarak ayarlanır. Sıcak su ile daha kısa sürede demlenen kahve, buzların üzerine damlar ve böylece soğur. Buzdolabında bekletilip, az miktar buzla servis edilir. 

www.kahveciniz.com

 

www.kahveciniz.com.tr

 

www.kahvekahve.com

 

Kahve Demlenir mi?

Brewing demleme işlemine verilen isimdir ve birçok kahve demleme yöntemi vardır. Kahveyi iyi bir şekilde demleme kahvenin tadının ve kendine has aromaların ortaya çıkmasını sağlar. Ancak iyi bir demleme işlemi bir çok değişkene bağlıdır. Kahve çekirdeklerinin kalitesi, kavurma, öğütme ve nihayetinde demleme bizim o bir fincan kahveden aldığımız lezzetin adımlarıdır.

Pour over, öğütülmüş kahve üzerine sıcak suyu yavaşça dökmek suretiyle kahvenin demlenmesi yöntemidir. Başarılı bir pour over demlemede kahvenin hangi kalınlıkta öğütüldüğü, suyun sıcaklığı, demleme süresi gibi etkenler büyük önem taşır. Pour over, size kahvenin tadı ve aroması üzerinde kontrol sağlayan bir yöntem olması ile ön plana çıkar. Pour over yöntemi ile kahve demlemek için belli ekipmanlar kullanılır.

Cold brew, yani soğuk demleme sıcak yaz günlerinde içilebilecek en nefis kahvelerden biridir. Cold brew yöntemi ile kahve demlerken sıcak yerine soğuk su kullanıldığı için kahvenin aromasını ve tadını vermesi, yani demlenmesi 12 saati bulur. Japanese cold brew, yani Japon soğuk demleme yönteminde ise kahve demlemek için kullanılan su miktarının yarısı buz olarak yarısı sıcak su olarak ayarlanır. Sıcak su ile daha kısa sürede demlenen kahve, buzların üzerine damlar ve böylece soğur. Buzdolabında bekletilip, az miktar buzla servis edilir. 

www.kahveciniz.com

 

www.kahveciniz.com.tr

 

www.kahvekahve.com

 

Kahve Hakkında Ne Nedir?

Bazen kahve dükkanlarına gittiğimizde veya bir restoranın kahve menüsünde birçok çeşit kahve görürüz. Ama neyin ne olduğunu bilmediğimiz için bırakın sipariş vermeyi, kahvenin adını telaffuz etmeye korkarız. Ve kendimizi en bilindik ve klasik kahvelerden birini seçmek zorunda hissederiz.

Bu problemi bir nebze olsun çözmek için "Ne Nedir?" yazısını hazırladık.

Light Roast /  Medium Roast /  Dark Roast nedir?

"Roast" kelimesi kavurma anlamına gelmektedir. Kahve çok kavrulup koyu bir renk aldığında dark roast; az kavrulup açık bir renk aldığında ise light roast olur. Bu ikisinin arasında açık kahverengi bir renkte olduğunda ise Medium Roast olmuş olur. Ancak "Dark roast kahveler serttir" diye bir kural yoktur. Kavurma profiline göre değişir.

Espresso nasıl telaffuz edilir?        

İtalyanca bir kelime olan espresso, presslemek anlamına gelir. Zira bu kahve, basınç kullanılarak üretilen bir kahvedir. Ancak genellikle "expresso, ekspresso" demek suretiyle yanlış telaffuz edilir. Halbuki yazıldığı gibi okursanız aslına daha yakın bir telaffuz olur: Espresso!

Espresso bazlı kahve nedir?

Espresso bazlı kahveler temelde 1 ölçü (shot) espresso üzerine eklenen su, buharda köpürtülmüş süt, süt köpüğü ve/veya aromalı şuruplar eklemek suretiyle yapılan kahveli içeceklerdir. Lattecappucinoamericanoflat white vb. espresso bazlı kahvelere verilebilecek örneklerdir.

Latte nedir?

Latte İtalyanca'da süt anlamına gelir. Dolayısıyla herhangi bir içeceğin isminde bu kelime varsa bilin ki içinde bol miktarda süt vardır. Mesela Caffe Latte denilen içeceğin içinde kahve oranı süt oranından çok daha azdır. Ünlü bir içecek olan Chai Tea Latte ise Chai çayının üzerine eklenen bol miktarda sütten oluşur. Lattelere bazen aromalı şuruplar da eklenir.

 

 

Türk Kahvesi, Türkler tarafından keşfedilen kahve hazırlama ve pişirme metodunun adıdır. Özel bir tadı, köpüğü, kokusu, pişirilişi, ikramıyla kendine özgü bir kimliği ve geleneği vardır. 

 

     Önceleri Arabistan Yarımadasında  kahve meyvesinin kaynatılması ile elde edilen içecek, bu yepyeni hazırlama ve pişirme metoduyla gerçek kahve lezzetine ve eşsiz aromasına kavuşmuştur. Kahve ile Türkler sayesinde tanışan Avrupa; uzun yıllar kahveyi, Türk kahvesi olarak bu yöntemle hazırlayıp tüketmiştir. 

     Orta Amerika ve Brezilya menşeili, arabica türü, yüksek kaliteli kahve çekirdeklerinden harmanlanan ve titizlikle kavrulan Türk Kahvesi, çok ince öğütülür. Bir cezve yardımıyla su ve isteğe göre şeker ilave edilerek pişirilir. Küçük fincanlarla servis yapılır. İçilmeden önce telvesinin dibe çökmesi için kısa bir süre beklenir.

 

 

www.kahveciniz.com

 

www.kahvekahve.com

 

www.kahveciniz.com.tr