Arabica
En popüler ve kalitesi yüksek kahve türüdür. Dünya çapında %70 oranda Arabica yetiştirilmektedir. Anavatanı Etiyopya'dır. Etiyopya'da vahşi ortamda yetişirken, Yemen'e ve oradan tüm dünyaya dağılmıştır. Günümüzde hala vahşi ortamda yetişmektedir ve Wild Grown Arabica Etiyopya olarak kahve pazarında yer alır. Arabica yüksek yaylalarda veya volkan yamaçlarında, deniz seviyesinden 800-2000 metre yükseklikte yetişir. İdeal hava sıcaklığı; gündüzleri yumuşak, geceleri soğuk 15-25 derece arasındadır. Ortalama olarak 4 kilo kahve meyvesi, 1 kilo kahve çekirdeği vermektedir. Arabica çok nazik bir fidan olup genelde muz veya kakao ağaçlarının gölgesinde yetiştirilir (Shade Grown). Bu sayede ideal hava sıcaklığı sağlanır. Arabica ağacının yetiştiği bölge ne kadar yüksek olursa, kahve meyvesi de o kadar yavaş olgunlaşır. Arabica'nın bir çok alt türü bulunmaktadır. (Bkz. Kahve türleri)
Robusta
Coffea türünün en sağlam türü olup, dünya çapında %30 oranda yetiştirilmektedir. Genelde Güneydoğu Asya, Batı ve Orta Afrika'da yetiştirilir. Kafein oranı Arabica'ya göre iki kat daha fazladır. (kafein oranının, sert bir kahve ile hiç bir alakası yoktur. Kafein, su ile kahvenin teması ile ortaya çıkar, temas ne kadar uzun olursa, kafein oranı o kadar çok olur) Robusta 24-30 derece sıcaklıkta yetişir, doğa şartlarına ve hastalıklara daha dayanıklı olup 2,5 kilo kahve meyvesi, 1 kilo kahve çekirdeği verir. Robusta daha sert, acı tada sahiptir. Odunsu (Woody) tonlara sahiptir. Robusta genelde kahve melanjında kullanılmak üzere veya hasır kahve (instant Coffee) üretimi için yetiştirilir.
Arabica Robusta
Anavatan Etiyopya Batı ve Orta Afrika
Yetişme Yüksekliği 800-2200m. maksiumum 800m
İdeal Sıcaklık 15-24 derece 22-30 derece
Çekirdek 8-12mm. 5-8mm.
Olgunlaşma Süresi 6-9 ay 9-11 ay
Verim Oranı (1kg) 4-7 kg. 2,5-4 kg.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder